torstai 16. maaliskuuta 2023

Länteen, vanhaan Japaniin tutustumaan

Länteen, vanhaan Japaniin tutustumaan


Hiroshima jäi taakse yhdessä hujauksessa, kun lähdimme aamulla bussilla Japanin länsirannikkoa kohti. Maisemat muuttuivat entistä vuoristoisemmiksi ja matkan aikana ajoimme ainakin kymmenen tunnelin läpi. Vuoret olivat pääosin metsien peitossa, havumetsien ja lehdettömien lehtimetsien täplittämiä. Maisema oli komeaa ja olisi ollut vielä enemmänkin, jos puut olisivat olleet jo lehdessä.


Vuoristojen välillä maisemaan ilmestyi viehättäviä laaksoja kylineen ja peltotilkkuineen. Välillä näkyi ihan kunnon kaupunkejakin, esimerkiksi Mitoyan jokilaaksossa sijainnut Kisuki. Tie oli rakennettu korkealle vuoristoon, välillä alapuolella näkyi toinen tien tunneleineen, välillä korkeita siltoja ja välillä kävimme itsekin kaupunkien tasolla. Matka oli itsessään mielenkiintoinen, mutta harmaa taivas vähän latisti valokuvaamista. 


Saavuimme Izumon kaupunkiin ennen puolta päivää. Suuntanammme oli jälleen yksi uusi temppeli, Izumon suurpyhättö, joka Aleksin mukaan on maan toiseksi tärkein shintopyhättö. Se on ollut olemassa jossakin muodossa jo ennen 1200-lukua, valtavan suurena rakennuksena. Nykyinen pyhättö samalla tontilla sijaitsevine sivurakennuksineen on rakennettu 1600-1700-luvuilla ja on jokseenkin siinä asussaan. Shinto -pyhätöille tyypillinen punainen värikin on jo kokonaan haihtunut. Yksi alueen rakennuksista on kuuluisa kattorakenteissaan roikkuvasta Japanin paksuimmasta köydestä, joka on punottu riisioljista ja uusitaan - jos oikein muistan kuulemani - seitsemän vuoden välein. 


Izumosta olisi saanut kuuluisaa Soba-nuudelia, joka on tehty tattarijauhoista. Meidän kohdallemme osui kuitenkin siisti pieni ravintola, jossa söimme salaattia, riisiä ja mereneläviä sekä pienen annoksen kukkakaalikeittoa, joka oli erityisen herkullista. 


Päivän toinen kohteemme oli Matsuen linna samannimisessä kaupungissa. Sen on rakennuttanut Horio Yoshiharu, joka sai lääninherran aseman Izumon provinssissa 1600-luvulla. Linna on vankka, puurakenteinen puolustuslinna, jossa on 5 kerrosta tähystysikkunoineen ja ampumaluukkuineen. Linna sijaitsee massiivisten puolustusmuurien päällä. Linnan ympärille rakentui myös kaupunki. Varsinaisiin sotatoimien linnassa ei koskaan jouduttu, sillä se valmistui juuri 1600-luvun rauhanajan alkamisen jälkeen. 1800-luvun uudistusinnossa suurin osa sen ajan kivilinnoista purettiin, mutta Isumon linna säilyi koskemattomana, kun paikallinen väestö vastusti  purkamista. Linna onkin todellinen harvinaisuus, säilynyt 1600-luvun asussaan. Sen viidennen kerroksen ikkunoista avautuivat komeat maisemat kaupungin ylitse, vaikka harmaa sää hieman latistuminen kuvia. 


Loppumatka hotellille sujui tunnissa. Yonagon kaupungissa sijaitseva Kaike-hotelli on kylpylähotelli, jossa viivymme kaksi yötä. Täällä pääsemme nauttimaan japanilaisesta kylpylästä, joka sijaitsee hotellin ylimmässä kerroksessa. Paapan kanssa päätimme käydä siellä jo heti hotellille tultuamme. Kylpemiseen kuuluu perusteellinen pesu ja sen jälkeen saa siirtyä altaille. Kylpylän allasosastolla oli erittäin kuumaa (veikkaan yli 40-asteista) vettä sisältävä allas, toinen pieni viileän veden allas ja ulkona parvekkeella toinen lämpimän veden allas. Lisäksi tiloissa oli sauna, mutta suomalaisen mielestä aika mitätön. Nautiskelin kylpylästä vuorottelemalla kylmässä ja kuumassa vedessä.


Iltaamme kuului vielä aivan huikea illallinen. Se sisälsi kaikkiaan 12 ruokalajia: salaatti, missä oli erilaisia graavikaloja, mustekalaa ja kasviksia; munakas kasviksilla; valtava rapu; pöydässä pienellä keittimellä paistuvaa lihaa ja kasviksia, samoin keittimellä keitettävää riisiä ja meren eläviä; kokonainen kala pienten kasvisten kera; pikkelöityjä kasviksia;  kevyt keitto; katkarapuja ja kasviksia tempurana; jälkiruokana pieniä kakkuja ja hyytelö. Osa ruoasta oli jo pakko jättää syömättä, ruokaa oli kertakaikkiaan niin paljon. Kattaus oli loistava, makukin pääosin erinomainen ja annosten estetiikka suuressa osassa. Tuskin koskaan olen tällaista illallista syönyt! 


Onneksi olimme olleet iltapäivällä viisaita ja käyneet ajoissa kylpemässä. Loppuilta sujui ruokaa sulatellessa. Huoneemme on perinteinen japanilainen, missä istutaan tuolilla lattian tasossa, pöytä on 30 cm korkea ja tatami lattialla. Hyvin pärjäsimme, vaikka ylösnousu olikin hieman tuskallista!





































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti