sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Paikallisia erikoisuuksia!

Paikallisia erikoisuuksia!

Battambangissa saimme mahdollisuuden käydä katsomassa paikallista yli 100-vuotiasta taloa. Tyypilliseen tapaan se oli rakennettu paalujen päälle, lautalattia oli hieman harva, seinät olivat paikallista jalopuuta, teakia. Katto oli laudoitettu ja sen ulkopuolella oli tiilikatto. Ulko-ovi oli rauhoitettu peltilevyillä 10 sentin välein, koska rosvot saattoivat tulla kirveen kanssa sisään. Perheen asuinhuoneiston perällä oli keittiö ja palvelusväen asumuksia. Niiden varustus oli isäntäväkeä vaatimattomampaa. Ilman muuta asukkaat olivat olleet varakkaita, koska palveluskuntaakin oli ollut. 

Seuraavat kuvat ovat sitten kambodzalaisesta ruoasta. Ruoka valmistetaan pöydässä, vain raaka-aineet ja valmistusvälineet tuodaan asiakkaalle. Systeemi muistuttaa kiinalaista hot pot- pataa, mutta tämän virallista nimeä en tiedä. Kaasukeittimen päälle laitetaan iso pata, johon kaadetaan kiehuva keittoliemi. Liemeen laitetaan kasviksia ja lihaa/kalaa jne, mitä nyt asiakas on huomannut pyytää. Pata porisee ja kypsentää ainekset, asiakas kauhoo keittoa kulhoon ja syö sitä pienissä erissä. 

Toinen versio valmistuksesta on grillaus, jossa kattilan keskellä oleva ritilä toimii grillinä. Reunoilla kiehuu jälleen keitto. Liha tai kala-ainekset grillataan ja sekoitetaan sitten keittoon, johon kasvikset on jo alunperin lisätty.

Eilen söimme keiton paikallisten suosimassa ravintolassa, tänään grilliversion uudessa hienossa ravintolassa. Molemmissa valitsimme mereneläviä kasvisten lisäksi. Kumpikin versio oli herkullista ja kevyttä eikä hintakaan ollut hirveä, tosin paikallinen oli hieman halvempi. Kambodzalainen hintataso on kuitenkin niin edullinen, että ei täällä pääse syömällä köyhtymään. Kunhan tähän keittoon oppisi valitsemaan maukkaimmat raaka-aineet ja valmistuskikat, niin lopputulos voisi olla aivan fantastista. Turistin kannalta positiivista on sekin, että koko ruoka keitetään varmasti omien silmiemme edessä. Eipä pääse mahatauti yllättämään. 



Paikallisia erikoisuuksia

Battambangissa saimme mahdollisuuden käydä katsomassa paikallista yli 100-vuotiasta taloa. Tyypilliseen tapaan se oli rakennettu paalujen päälle, lautalattia oli hieman harva, seinät olivat paikallista jalopuuta, teakia. Katto oli laudoitettu ja sen ulkopuolella oli tiilikatto. Ulko-ovi oli raudoitettu peltilevyillä 10 sentin välein, koska rosvot saattoivat tulla kirveen kanssa sisään. Perheen asuinhuoneiston perällä oli keittiö ja palvelusväen asumuksia. Niiden varustus oli isäntäväkeä vaatimattomampaa. Ilman muuta asukkaat olivat olleet varakkaita, koska palveluskuntaakin oli ollut. 

Seuraavat kuvat ovat sitten kambodzalaisesta ruoasta. Ruoka valmistetaan pöydässä, vain raaka-aineet ja valmistusvälineet tuodaan asiakkaalle. Systeemi muistuttaa kiinalaista hot pot- pataa, mutta tämän virallista nimeä en tiedä. Kaasukeittimen päälle laitetaan iso pata, johon kaadetaan kiehuva keittoliemi. Liemeen laitetaan kasviksia ja lihaa/kalaa jne, mitä nyt asiakas on huomannut pyytää. Pata porisee ja kypsentää ainekset, asiakas kauhoo keittoa kulhoon ja syö sitä pienissä erissä. 

Toinen versio valmistuksesta on grillaus, jossa kattilan keskellä oleva ritilä toimii grillinä. Reunoilla kiehuu jälleen keitto. Liha tai kala-ainekset grillataan ja sekoitetaan sitten keittoon, johon kasvikset on jo alunperin lisätty.

Eilen söimme keiton paikallisten suosimassa ravintolassa, tänään grilliversion uudessa hienossa ravintolassa. Molemmissa valitsimme mereneläviä kasvisten lisäksi. Kumpikin versio oli herkullista ja kevyttä eikä hintakaan ollut hirveä, tosin paikallinen oli hieman halvempi. Kambodzalainen hintataso on kuitenkin niin edullinen, että ei täällä pääse syömällä köyhtymään. Kunhan tähän keittoon oppisi valitsemaan maukkaimmat raaka-aineet ja valmistuskikat, niin lopputulos voisi olla aivan fantastista. Turistin kannalta positiivista on sekin, että koko ruoka keitetään varmasti omien silmiemme edessä. Eipä pääse mahatauti yllättämään. 

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti