Tunnelirottia etsimässä
Tänään saimme kokea, miltä on tuntunut Vietkongin sissien elämä tunneleissa 1960-luvuilla. Vasemmistolaiset sissit olivat kaivaneet tunneleita jo 1940-luvulta lähtien. Vietnamin sotaan mennessä tunneleita oli kertynyt jo noin 200 km Saigonin ympäristöön. Niistä käsin vietkongilaiset kävivät sissisotaa USA:n sotilasjoukkoja vastaan. Kuvissa on poikkileikkaus luolien rakenteista ja kartta, missä mustat viivat kuvaavat sissien käytäviä.
Cu Chi on paikka, missä ryhmämme pääsi tutustumaan tunneleihin. Vastaavia tutustumiskohteita on muuallakin, myös Saigonin lähistöllä, mutta tätä oppaamme suositteli meille: ei ole liikaa turisteja. Matka Saigonista kesti pari tuntia, sillä liikenne on tukkoista ja hidasta. Matkaa Cu Chihin oli vain noin 70 km (jos muistan oikein). Oppaamme kertoili Vietnamin sodan taustoista, mikä olikin tarpeen, kun en ainakaan minä ollut perehtynyt aiheeseen kovin syvällisesti.
Luolastoja on avarrettu ja isoimpia huoneita avattu suoraan turistien nähtäväksi. Halukkaat pääsivät niihin sisälle. Ensimmäinen käytävä oli noin 15 metriä pitkä, aika moni meistä uskaltautui sinne sisälle. Sairastupa ja leikkaussali, pieni yhdyskäytävä niiden välissä, komentokeskus, keittiö ja ruokasali olivat nähtävillä, kalustettuna ja restauroituina. Nämä ensimmäiset tunnelit olivat hieman väljennettyjä, joten turisti mahtui niissä kulkemaan vahvasti kumartuneena. Isompi ihminen joutui jo niissäkin melkein konttausasentoon. Vietnamilaiset ihmiset ovat selvästi pienempiä kuin suomalaiset, joten kyllä he paremmin ovat käytäviin mahtuneet kuin suomalaiset turistit.
Sissien ampumakorsu oli jätetty kutakuinkin entiseen asentoonsa. Sisäänmeno sinne oli mielenkiintoinen: pienen pieni peitetty aukko muutaman metrin päässä korsusta. Luolaoppaamme näytti, miten se löydetään ja miten sinne mennään. Aukko oli niin pieni, että täysikokoinen mies mahtui siitä vain vaivoin läpi. Pienikokoinen luolaoppaamme, oma oppaamme Mikael ja paikallisoppaamme Phi menivät aukosta sisään. Turisteista nuorin ja toisaalta pienikokoisin mies menivät aukosta sisään. Ulostulo olikin sitten muutaman metrin päässä aivan eri suunnassa korsun takana. Itse en olisi uskaltautunut tekemään sitä temppua.
Lataamissani kuvissa näkyy, miten luolaopas menee sisälle aukosta, peittää sen mennessään ja nousee ylös toisesta aukosta.
Pieni pätkä luolia oli jätetty alkuperäisen kokoonsa. Niihin pääsi kurkistamaan ja myös kulkemaan halutessaan. Tämä luolan pätkä oli 35 metriä pitkä, siinä oli laskeumista alaspäin ja sitten pieni kiipeäminen ylöspäin. Sisäänmenohuoneeseen tuli meistä aika moni, mutta pieneen ja ahtaaseen tunneliin lähti jälleen ryhmämme nuorin mies, minä ja pienin mies. Matkaa piti mennä jo tosi kumarassa. Lasku piti mennä peppumäkeä, sen jälkeen eteenpäin pieni pätkä kontaten. Luolissa oli yllättäen hyvin kuumaa ja kosteaa. Ilman happipitoisuus ei ollut ulkoilman luokkaa. Liikkuminen oli tukalaa ja hengästyttävää, koska happea oli selvästi vähemmän kuin tavallisen liikuntasuoritusten aikana. Selvitin urakan kunnialla, vaikka olinkin melkoisen hengästynyt takaisin maan pinnalle päästyäni.
Saimme pienen käsityksen siitä, millaista Vietkongin sissien elo luolissa on mahtanut olla. Sodan kauheus näkyi myös erilaisissa ansoissa, joita esiteltiin alueella. Jos amerikkalaisten raakuuksista on jo nähty monenlaista kuvaa, tuli tänään mieleen, että Vietkongilaiset ovat osanneet olla yhtä lailla julmia omassa sodassaan. Ja ne tunnelirotat, ne olivat amerikkalaisia, pienikokoisia sotilaita, jotka oli koulutettu käymään sotaa ahtaissa tunneleissa. Oma henki ei tainnut niissä sodissa kovin usein säästyä.
Kuvaesittelyni kaksi ensimmäistä kuvaa ovat saigonilaisen lastensairaalan tiloista. Tämän matkan erikoisuuksiin kuului se, että pääsimme menomatkalla käymään siellä vessassa, kun paikallinen huoltoasema oli Phin mielestä liian likainen. Palvelu pelasi ja vessa oli siisti!
Lounas nautittiin taas kauniissa ympäristössä, joen saaressa sijaitsevassa ravintolassa. Se katkaisi sopivasti paluumatkaa. Retkipäivämme lopuksi menimme käymään Etelä-Vietnamin entisessä presidentin palatsissa. Presidentti oli asunut siellä 1970-luvulle siihen saakka, kun Vietnamin sota päättyi ja eteläinen ja pohjoinen osa yhdistyivät. Rakennus oli komea ja suureellinenkin, mutta kattoterassilta aukeni mukava näkymä kaupungin yli. Rakennus on nykyisin pelkästään museokäytössä, koska pääkaupunki on pohjoisessa Hanoissa.
Kiertomatkamme Thaimaa - Kambodza - Vietnam alkaa olla lopuillaan. Jäljellä on läksiäisillallinen ja huominen päivä kaupungilla kulkemiseen. Katsotaan, missä vaiheessa pystyn kirjoittamaan ja lataamaan seuraavan päivityksen.