tiistai 11. helmikuuta 2025

Kuching, kissojen kaupunki

 Kuching, kissojen kaupunki


Tämän päivän yhteinen retki suuntautuu Kuchingiin, kissojen kaupunkiin. Kuching nimittäin tarkoittaa malaijin kielellä kissaa. Nimen alkuperästä löytyy muutama selitys. Ensimmäisen selityksen mukaan nimi voisi olla peräisin kiinan kielen sanasta Gu Chin, joka tarkoittaa satamaa tai porttia ja olisi kiinalaisten maahan tulleiden asukkaiden mukanaan tuoma. Toinen selitys kertoo nimen tulevan karvaisesta litsi-hedelmästä, jonka kiiltävä sisus muistutti paikallisten mielestä kissan silmää. Kolmas selitys kertoo, että kaupunkia halkovaan Sarawat -jokeen laskee pieni sivujoki, jonka nimi on Sungai Kuching. Oli nimen alkuperä mikä tahansa, kissapatsaita kaupungissa on useita, virallinen ja tunnetuin on nimeltään Puti.  Kaikki patsaat ovat pääosin valkoisia, koska valkoinen on hyvän onnen väri. 


Kiertelimme kaupungin nähtävyyksiä bussilla, välillä jalkautuen. Tulomatkalla  ylitimme Sungai -joen ja ajoimme sinikattoisen vanhan parlamenttitalon ohitse. Kaupungissa pysähdyimme ensimmäiseksi Kuchingin historian museossa. Näimme kuvia kaupungin historiasta 1800-luvulta alkaen. Merkittävä jakso historiassa on ollut, kun James Brooke - niminen  brittiaatelinen auttoi paikallista sulttaania kapinan kukistamisessa ja sai palkinnoksi hallintaansa koko Sarawakin alueen, Rajah -arvonimellä. Vallassa seurasivat hänen poikansa ja pojanpoikansa, kunnes toinen maailmansota ja Japanin miehitys lopettivat tämän hallinnon. Aluksi hallinto kukoisti, mm. lait saatiin toimiviksi, mutta vähitellen järjestelmän epäoikeudenmukaisuus aiheutti myös kapinointia. Brittiläinen vaikutus näkyy Kuchingissa nykypäivänä mm. rakennuksissa. 


Toinen päivän museoista oli luonnontieteen museo. Siellä näimme kokoelman paikallisia eläimiä joko täytettyinä tai muovisina kopioina. Maan eläimistö ja kasvillisuus on erittäin runsas, mutta sademetsien kaataminen ja muuttaminen palmupelloiksi on tuhonnut jo suuren osa eläimistöstäkin. Vielä ennen 1980-lukua 80% Borneon pinta-alasta on ollut sademetsien peitossa, nyt vain 25 %. Hyvin monet eläimet ovat erittäin uhanalaisia, kuten oranki, sarvikuono, nenäapina, monet maan kissaeläimistä jne. Luonnonsuojelulait ovat maassa tällä hetkellä erittäin tiukat, mutta paljon vahinkoa on jo tapahtunut. Toisaalta läpipääsemättömiin sademetsiin eivät valvojatkaan pääse.


Kuljimme kiinalaisen kaupunginosan läpi. Se alkoi kaupungin kuuluisimman kissapatsaan, Putin luota. Tämä valkoinen kissa puetaan aina kunkin juhlasesongin mukaisiin vaatteisiin, esim. punaisiin jouluna ja nyt kiinalaisen uudenvuoden kunniaksi kiinalaisiin vaatteisiin. Kiinalaisessa kaupunginosassa talot olivat hyvin kiinalaisvaikutteisia ja löytyi sieltä taas temppelikin. Tämä oli tällä kertaa taolainen temppeli, missä paloi tuli rukousten polttamista varten. Savuilla, myös kynttilöillä, toivotettiin sukulaisille onnea tuonpuoleiseen. 


Kolmas museokohteemme oli sitten kiinalainen museo. Sielläkin kerrottiin kiinalaisten historiaa Kuchingissa, pääosin kuvin, mutta myös piirustuksin ja vahapatsain.  Kiinalaiset ovat tulleet Borneolle alunperin tinaa kaivamaan, kuten Malaijin niemimaallekin. Seuraava aalto on tullut Rajahin kutsumana maanviljelijöiksi ja kolmas aalto 1900-luvun seutuvilla. Kiinalaisperäisiä asukkaita on maassa nykyisin paljon mm. kauppiaina. 


Museokierrosten jälkeen meille jäi reilu tunti aikaa käydä lounaalla ja ostoksilla. Hyvää ruokapaikka ei oikein tuntunut löytyvän, mutta lopulta päädyimme kasvisravintolaan. Ruoka oli hyvää, mutta kalliin puoleista. Lisäksi paapan tilausta ei otettu lainkaan huomioon ja jouduimme odottamaan sitä ylimääräiset 20 minuuttia.  Ehdimme sitten piipahtaa pikaisesti paikallisessa tavaratalossa. Katselimme vaatteita, jotka havaitsimme erittäin edullisiksi. Tavaratalossa ne eivät olleet mitenkään huonoja laadultaan. 


Kävelimme hetken aikaa Kuchingin Waterfront -alueella. Siellä sijaitsee muutamia merkittäviä rakennuksia, mm. iso kaupunginmoskeija, Brooken perheen hallintorakennus Astana sekä uusi, keskustaan rakennettu kultakattoinen, kiinalaisia vaikutteita edustava parlamenttitalo ja muutama kallis hotelli. Ranta-alue on kokonaisuudessaan näyttävä alue. Sitä rakennettaessa alueella asuneet vähävaraiset ihmiset on siirretty korvausta vastaan joen toiselle puolelle, minne he ovat saaneet hankkia uudet talot itselleen edullisemmilla hinnoilla. 


Kuching oli mielenkiiintoinen kokemus, mutta ei tuntunut miltään turistirysältä. Huomisen päivän lepäilemme jälleen virallisesta ohjelmasta, eli menemme paapan kansaa golfaamaan. Toivottavasti sade hellittää.  Borneolla sataa jopa 4000 mm vuodessa, mikä tarkoittaa enemmän tai vähemmän sadetta joka päivä. Sadekausi alkaa olla lopuillaan, mutta ei kuulemma ns. kuiva kausikaan taida alla paljon tätä kummempi.  







































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti