lauantai 24. helmikuuta 2018

Infierno-heimo ja heidän sademetsänsä

Infierno-heimo ja heidän sademetsänsä

Alueella, minne olemme majoittuneet, asuu alkuperäisheimo nimeltään Infierno. Joskus vuosikymmeniä sitten 80% alueen asukkaista on ollut infiernoja. Loput ovat olleet lähinnä mestitsejä. Vuosien saatossa tilanne on muuttunut. Infiernoja on nykyisin enää noin 20% alueen asukkaista. Ihmisiä on tullut tänne Perun läheisistä kaupungeista, kuten Cuscosta ja Punosta, mutta myös lähivaltioista. Mestitsejä joukosta lienee valtaosa. 

Oppaamme Silverio kuuluu infiernoihin. Hän kertoi meille suojelualueen perustamisesta ja taustoista. Reilut 20 vuotta sitten heimo on aloittanut yhteistyön alueen toimintojen kehittämisessä Rainforest Expeditions -nimisen kaupallisen yrityksen kanssa. Tavoitteena on ollut luoda toimintamalli, jonka mukaisesti infiernot oppisivat itse tuottamaan alueelleen matkailupalveluita ja siten keräämään tuloja ympäristönsä luonnon ja omien elintapojensa ja perinteidensä suojelemiseen. 

Kun 20 vuotta ei riittänyt siihen, että heimon jäsenet olisivat oppineet pyörittämään toimintaa, sopimusta yrityksen ja infiernojen kesken on jatkettu muutaman lisävuoden ajaksi. Vuoden 2019 lopussa sopimus on taas katkolla ja infiernot pohtivat, miten selvitä tilanteesta. 

Asiassa on puolensa ja puolensa. Kaupallinen firma pyrkii tietysti turvaamaan omat taloudelliset etunsa. Heillä on samalla alueella omia lodgejaan. On ymmärrettävää, että firma, joka hoitaa markkinoinnin, pyrkii täyttämään ensin omat lodgensa ja vasta sitten Posada Amazonasin, joka on heimon kanssa yhteisomistuksessa. Mekin päädyimme tänne vain siksi, että meille ensimmäiseksi luvattu lodge oli mennyt remonttiin ja paikkaa vaihdettiin. Eurooppalainen matkatoimisto ei voi tietää näistä järjestelyistä. Asiakkaille otetaan ne palvelut, joita paikallinen firma ensisijaisesti tarjoaa. 

Toisaalta ei olisi ongelmatonta sekään, miten infiernot osaisivat paikkaa pyörittää. Jotkut heistä ovat olleet jo pitkään yhteisyritykseen palveluksessa ja ovat nähneet, miten työt hoidetaan. Silti heillä ei ole riittävästi osaamista esim. paikan ja toiminnan johtamiseen. Ongelman voi tietysti ratkaista niin, että infiernot ottaisivat toiminnan haltuunsa ja palkkaisivat keskeisiin tehtäviin ammattilaiset, esim. johtajiksi ja markkinointiin. Silti toimintaan sisältyisi suuria riskejä, esimerkiksi kannattavuuden ylläpitäminen vaatisi kovaa työtä ja toiminnan pitkäjänteinen jatkuvuus voisi olla hyvin haastavaa. 

Oman ongelman muodostavat infiernot itse. Heidän omassa elämässään vallitsee erilainen aikakäsitys kuin länsimaisilla ihmisillä. Heidän on Silverion mukaan vaikea sopeutua aikatauluihin, pitää sovitut kellonajat jne. Jos turistiryhmä saapuisi lentokentälle eivätkä paikalliset ihmiset olisikaan vastassa, olisi katastrofi valmis. Koko elämänsä luonnon ehdoilla, ilman kelloa eläneelle ihmiselle tämä olisi varmasti vaikea. Vaikka he ymmärtäisivät oman elinympäristönsä säilyttämisen merkityksen, organisoituun työkulttuuriin olisi vaikea oppia, ellei sellaista ole tottunut näkemään lapsesta saakka. 

Infiernot eivät tunne maanomistusta. Kukaan ei omista maita tai heidän aluettaan viidakossa. Heimon jäsenet kuitenkin viljelevät maata. Järjestelmä perustuu siihen, että jokaisella 18 vuotta täyttäneellä heimon jäsenellä on oikeus saada itselleen 30 hehtaaria maata viljeltäväksi. Viljelyssä ei käytetä lannoitteita vaan maata hoidetaan viljelykierrolla ja kulottamalla. Kun joku luopuu viljelystä, maa annetaan jollekin toiselle. Maasta ei makseta mitään, mutta rakennuksista ja hyvästä kasvillisuudesta voidaan maksaa jotain. Viljeltäviä kasveja ovat hedelmät, kuten sitrukset, banaanit eri muodoissaan, mangot ja papaijat sekä peruna, maissi ja maniokki. Ollakseen omavaraisia ihmiset pitävät myös kotieläimiä, kuten kanoja ja sikoja. Koko heimon maanviljelykulttuuri toimii sekin luonnon ehdoilla. 

Heimon toimintoihin kuuluu myös aiemmin kertomani shamaanin tehtävien ylläpito. Toinen törkeä asia, mitä infiernot ovat heimolle järjestäneet, on yläkoulu. Ilman heimoneuvoston maksamaa koulua lapset kävisivät vain välttävän alakoulun. 

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti