Ihana, ihana Cusco!
Kun ihminen toipuu hyvään turistikuntoon, alkaa ympäristö hahmottua aivan uudella tavalla. Edellisenä iltana en huomannut kaupungista mitään, uutena päivänä Cusco näytti hienot puolensa.
Cuscoon kaupunki oli inkojen hallinnollinen keskus, johon sijoittui monia temppeleitä ja muita pyhiä rakennuksia. Kun espanjalaiset valloittajat tulivat, he aloittivat systemaattiseen ketsuoiden pyhien rakennusten tuhoamisen ja pakottivat ketsuat rakentamaan uudet katoliset temppelit tilalle. Siksi ketsuoiden rakentamisen ammattitaidosta on vain pieniä osia jäljellä.
Päivän ohjelmaamme kuului käynti Coricancha-temppelissä, jonka päälle espanjalaiset rakensivat Santo Domingo -kirkkonsa. Ketsuoiden rakentamia seiniä on pystyssä monissa kohdissa. Sen sijaan kirkko niiden päällä on tuhoutunut moneen kertaan maanjäristyksistä. Ketsuat hallitsivat maanjäristyksiä kestävän rakentamisen. Kivityön laatu on parasta aina pyhimmissä temppeleissä, Auringon ja Kuun temppeleissä. Coricanchassa näistä on jäljellä lähinnä seinien osia, Kuun temppelistä kokonainen huone.
Keskustasta kävelimme jälleen kapeita katuja bussille, joka kuljetti meidät seuraavaksi Inka-hallitsijoiden vanhalle linnoitukselle, Sacsayhuamaniin. Kyseinen linnoitusalue sijaitsee korkealla kukkulalla Cuscon ulkopuolella. Espanjalaiset ovat käyttäneet linnoituksen kiviä aikoinaan omien kirkkojensa ja Cuscon siirtomaatyylisten kauniiden talojen rakennusaineena. Paikka on ollut käytännössä kivilouhimona 1980-luvulle saakka. Siellä on kuitenkin jäljellä valtaisia kiviä ja rakennusten kerrostumia, joten linnoituksen mittasuhteista saattaa saada jonkinlaisen käsityksen. Osa kivistä on niin suuria, että espanjalaiset valloittajat ovat epäilleet rakennelmia ulkoavaruudesta tulleiden rakentajien tekemiksi. Rakennustekniikka on täälläkin ollut niin taitavaa, että seinät ovat kestäneet murtumatta maanjäristyksiä.
Kiipesimme Sacsayhuamanissa kiviseinien taakse kukkulalle, josta avautuivat upeat näkymät alas Cuscon laaksoon. Kaupunki laajenee kaiken aikaa kukkuloiden rinteille. Vanha keskusta on kuitenkin säilynyt kauniina ja yhtenäisenä. Linnoitustasanteen toisella reunalla oli kukkula, jonka päälle kiipeämällä sai upean kokonaiskuvan linnoitusrakennelmasta. Edellisen illan sairastelusta ei ollut jäljellä kuin puuskutus, kun kiipesin kukkulalle.
Kaupunkikierroksen päätteeksi menimme alpakkatuotteita myyvään tehtaanmyymälään. Siellä meille esiteltiin oikean, hyvälaatuisena alpakkatuotteen tuntomerkit: paino, viileys, pehmeys. Feikkituotteita on myynnissä pilvin pimein, joten jos laatuun haluaa panostaa, on oltava tarkkana. Myymälän valikoima oli täynnä toistaan upeampia tuotteita, joten tukiaisiakin tuli hankittua.
Iltapäivän ohjelmamme oli vapaa. Kävimme Paapan kanssa syömässä ja kuljeskelimme kaupungilla. Vanhassa kaupungissa on paljon nähtävää. Monissa kohdissa seinät ja muurit olivat vanhoja ketsuoiden rakentamia. Niiden laantuu erottuu selvästi muiden seinien rakenteista.
Aikoinaan, kun espanjalaiset valloittajat tulivat Cuscoon ja Punoon, alkoi inkatemppeleiden hävitys. Tieto tästä kulki inkojen uusimman ja komeimman temppelin, Machu Picchun asukkaiden ja rakentajien tietoon. Välttääkseen samantasoisen hävityksen Machu Picchussa, Inka-hallitsija päätti hylätä paikan, eivätkä espanjalaiset koskaan löytäneet sitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti