Lomamme Perussa alkaa olla lopuillaan. Viimeisen kokonaisen lomapäivänä aamulla lähdimme liikkeelle klo 5.30. Matka ei ollut pitkä, ehkä kilometri joen rannan tuntumassa sijaitsevalle pienelle mökille. Siellä istuimme ja tuijottelimme joelle. Homman tarkoituksena oli seurata, miten monet erilaiset papukaijat tulisivat rantaan syömään savea.
Syy, miksi papukaijat syövät savea, on edelleen epäselvä. On arvioitu, että savi voisi sitoa itseensä lintujen syömissä siemenissä olevia myrkkyjä. Toinen arvio on, että ne saavat savesta tarvitsemaansa natriumia (suolaa). Kolmas selitys on taas se, että papukaijat nyt vaan tykkäävät viettää sosiaalista elämää tällä tavalla. Kun ne lensivät mökin yllä kasvavaan puuhun tarkkailemaan tilanteita, oli mekkala kyllä hirmuinen. Siellä ne keskustelivat keskenään. Tällä kertaa papukaijat päättivät valita toisen rantapenkereen, emmekä nähneet itse tapahtumaa lähietäisyydeltä. Katselimme niitä kuitenkin oppaan kaukoputken läpi ja sitä kautta saimme otettua jopa hienot valokuvat. Kävimme välillä syömässä aamupalan ja palasimme majalle uudestaan. Lopputulos oli molemmilla kerroilla yhtä laiha, mutta näimme paluumatkalla sentään taas yhden apinan. Ja ovathan papukaijat upean värikkäitä lintuja etäältäkin katsottuna.
Perjantai oli koko matkamme lämpimin päivä. Aurinko paistoi melkein kirkkaalta taivaalta. Lounaan jälkeen vietimme siestaa, koska ulkona ei voinut näissä lämmöissä kunnolla liikkua. Jopa kaikki eläimet olivat hiljaa! Illaksi ennustettiin sadetta, mutta sitäkään ei tullut.
Iltapäivällä neljän aikaan lähdimme käymään paikallisella maatilalla. Sieltä olikin jo aamuisin kuulunut kukon kiekumista. Matkaa oli vain joen ylitys. Pääsimme tilalle katsomaan, miten monet meille tutut kasvit kasvavat luonnollisissa olosuhteissa. Maanomistuksen kuviot kerroinkin Infierno-päivityksessäni.
Paluumatkalle Silverio järjesti meille lyhyen ylimääräisen veneajelun, kun olimme niin kuumissamme. Helpotus kesti vain hetken, sillä portaiden kiipeäminen ylös Lodgeen vei meiltä kyllä mehut taas nopeasti. Vasta suihku ja hiusten pesu helpottivat oloa. Suihkun jälkeen ihoon ei enää halunnut suihkuttaa hyttysmyrkkyä. Niinpä loppuilta meni itikoiden kanssa huiskiessa. Niitä näytti olevan selvästi aiempaa enemmän liikkeellä.
Viimeiseksi lomaillaksi emme olleet ottaneet ohjelmaan enää aktiviteetteja, samoin päätimme jättää aamuvaelluksen väliin. Silverio olisi kyllä meille vielä sellaisen järjestänyt. No, rajansa aktiivisuudellakin! Tätä kirjoittaessani istun Lodgen oleskelutiloissa ja odotamme kotimatkan alkua. Lentoaika Helsinkiin siirtymisineen ja odotuksineen on noin 32 tuntia. Joudumme odottamaan sekä Limassa että Amsterdamissa 5 tuntia koneen vaihtoa. Tämän lomamatkan anti lienee nyt pääosin kuvattu.
Yksi perulainen asia vaatii kuitenkin lyhyen kommentin: coca. Cocan lehtiä ei täällä mielletä huumeeksi vaan perinteiseksi lääkekasviksi ja ravintoaineeksi. Siitä tehdään teetä, purukumia, karamellia ja suklaata, sitä voidaan käyttää arkisten ruokien maustamiseen. Cocan lehtiä pureskellaan tuomaan voimia. Kun Andien miehet tapaavat, he eivät kättele vaan tervehtivät toisiaan vaihtamalla cocan lehtiä, joita kannetaan vyötäröllä pienessä pussissa. Cocan lehdet ovat kuitenkin kokaiinin raaka-ainetta ja sen huumausainkäyttö tunnetaan. Laittomia viljelmiä ja kokaiinitehtaita on maan syrjäseudulla. Paikalliset maanviljelijät saavat nistä hyvän toimeentulon. Peru on tällä hetkellä ilmeisesti maailman suurin kokaiinin tuottaja.
Itse maistoin cocan lehtiä heti Cuscoon tullessamme, kun korkeus ja ohut ilmanala tuntuivat huimaavan niin valtavasti. Kokemus tuntui epämiellyttävältä, ja kun kieli alkoi tuntua puutuneelta, syljin mällin pois. Coca-teetä join silloin, kun olo tuntui oikein huimaavalta. Lopulta vuoristotauti helpotti. Kun sen jälkeen join vielä coca -teetä, huomasin teen aiheuttavan minulle huimausta. Tiedä tuota sitten, mikä aiheutti mitäkin.