Historiallinen Edinburgh
Sunnuntaina vietimme turistin vapaapäivää, eli emme tehneet juuri mitään. Kävimme kaupoilla, syömässä, ajoimme Glasgown minikokoisella metrolla pari pysäkin väliä ja näimme yhden säkkipillinsoittajan. Illalla oli ryhmän yhteinen illallinen, kohtuullisen onnistunut kokonaisuus. Sää oli edelleenkin aurinkoinen, askelia kertyi 15 400!
Tänään oli sitten vuorossa Edinburgh, missä olemme käyneet aiemmin itseksemme. Omin päin kaupungista ei saa kummoistakaan kuvaa. Nyt ajoimme pienen reitin uuden Edinburghin puolella - siellä vanhimmat talot ovat noin 1700-luvulta. Pois jäimme bussista Parlamenttitalon kohdalla. Se on valmistunut vuonna 2005, kun Skotlanti on ottanut käyttöön itsehallinnon ja oman parlamentin. Rakennus on erikoinen ja moderni, joten sen soveltuvuutta Edinburghiin on kritisoitu.
Edinburgh on historiallinen kaupunki, jo keltit ovat asuttaneet aluetta ennen ajanlaskun alkua. Siitä on peräisin Skotlannin toinen kieli, gaeli, skotlannin kielen sukulaiskieli. Kirjallisia merkintöjä Edinburghista on 600-luvulta, kaupungin ovat nimenneet saksit. Skotit ja piktit hallitsivat kaupunkia 900-luvulla ja myöhemmin se liitettiin Skotlantiin. Noin 1100-luvulla Edinburghin linna rakennettiin kuninkaalliseksi linnaksi. Itsenäisyystaisteluja Skotlanti kävi Englantia vastaan toistuvasti, mutta säilytti pitkään itsenäisyytensä ja Edinburghista tehtiin pääkaupunki 1400-luvulla. 1700-luvulle tultaessa kaupunki oli kasvanut turhan ahtaaksi, jolloin sen viereen rakennettiin uusi kaupunki, New Town. Sekä Edinburghin vanha että uusi kaupunki ovat saaneet Unescon maailmanperintökohteen statuksen 1995.
Lähdimme kävelemään Edinburghin vanhaan kaupunkiin, Royal Mile -katua pitkin. Autot kulkivat siellä melko vilkkaasti liikennöityjä katuja, turistien seassa. Aika paljon piti vahtia liikennettä katuja ylittäessä. Lilli esitteli meille monia paikkoja, millä oli jotain historiallista merkitystä. Kovin paljon niistä ei jäänyt mieleen. Matkantekijä -Netflix-sarjan kuvauspaikkoja ja etenkin Harry Potter teemaan liittyviä juttuja hän myös meille esitteli. J. R. Rawlings on edinburghilainen ja siksi kirjoihin liittyviä asioita on etsitty täältä. Joitakin asioita on arvioitu olleen kirjailijan esikuvina, mm. edinburghilaisia nimiä, Viistokujan esikuva lienee myös edinburghilainen ja museossa ovat esillä shakkinappulat, joiden arvellaan olleen velhoshakin esikuvina. Paikallisella hautausmaalla kävimme katselemassa hautakivien nimiä, ja Harry Potter -teemaisia ryhmiä siellä näytti olevan myös paikalla. Harry Potter -faneille Edinburgh on tärkeä kaupunki ja ”potterhenkinen” museo oli kerännyt pitkät jonot.
Paapan kanssa kiertelimme vanhan kaupungin katuja. Edinburghin linnaan emme ajatelleetkaan menevämme eikä lippuja olisi edes saanut tälle päivälle. Kuvasimme kaupungin rakennuksia, kävimme Hard Rock Cafessa ja kuljimme lopuksi Skotlannin kansallismuseoon, missä olimme käyneet jo ryhmän kanssa katsomassa niitä shakkinappuloita ja täytettyä Dolly-lammasta. Lopuksi nousimme hissillä (joka oli ihan käsittämättömän hidas) kattoterassille ja saimme sieltä ihanat kuvat linnasta ja kaupungista. Edinburghissa olisi helposti kulunut toinenkin päivä!
Sää ei tänään enää suosinut, sillä lämpötila laski alle 15 asteen ja välillä satoikin vähän. Onneksi sade ei kuitenkaan kestänyt pitkään. Paluumatkalla jo paistoi aurinko.
Glasgowssa on paljon komeita muraaleja
Glasgown minikokoinen metro
Glasgown iltaruoka maanantaina oli intialainen maistelumenu. Kohtalaisen tulinen ja runsas!
Harry Potterissa nähty velhoshakki lienee saanut esikuvansa näistä nappuloista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti