Roomalaiseen kylpylään ja kotiin
Kotimatkamme Cornwallista starttasi liikkeelle varhain maanantaiaamuna, vaikka lento lähtee vasta klo 18 jälkeen. Meille oli järjestetty aikaa käydä Bathissa, tutustumassa kaupunkiin ja sen roomalaiseen kylpylään.
Olimme Bathissa hyvissä ajoin ja jälleen Lotta kuljetti meitä lyhyen kierroksen kaupungin keskustassa. Joen ympäristössä oli paljon kauniita vanhoja ja uusia rakennuksia. Joki on monissa kulkemissamme Devonin ja Cornwallin kaupungeissa ollut se kaupungin viehättävin ominaispiirre. Bath, roomalaiselta nimeltään Aquae Sulis, on maailmanperintökohde kuitenkin pääosin kaupungissa sijaitsevan 2000 vuotta vanhan, erittäin hyvin säilyneen roomalaisen kylpylän takia. Ensimmäiset historialliset merkinnät kylpylästä on todistettavasti ajoitettu vuoteen 76 ajanlaskun alusta. Suurimman osan olemassaoloaan kylpylä on ollut maakerrosten peitossa ja ehkä siksi säilynyt erinomaisesti.
Kaupunkikierroksen jälkeen ostimme liput kylpylään, tai oikeammin kylpyihin, sillä kylpylän kokonaisuus muodostuu useista toisiaan seuraavista vaihtelevan lämpöisistä altaista (tai siis ne ovat olleet sellaisia historiassaan). Vesi, joka altaisiin tulee, on 46-asteista, mineraalipitoista ja suihkuaa syvältä maan uumenista. Se on alunperin satanut maahan noin 10 000 vuotta sitten ja suodattunut maanalaisiin vesivarastoihin kalkkikivikerrostumien läpi. Vesi johdettiin roomalaisina aikoina altaasta toiseen putkistoja pitkin. Nykyisinkin vesi virtaa näissä putkissa, tai paremminkin kivikaukaloissa ja värjää pohjan kivet ruosteenruskeiksi.
Kylpylän alueella on sijainnut Sulis Minerva temppeli, joka on hävitetty ilmeisesti joskus 1500-luvulla. Monia muitakin rakennuksia on rakennettu, ehkä alkuperäisten vanhojen rakennusten päälle. Vanhojen kronikoiden mukaan roomalaiset kylpylät ovat tuhoutuneet 500-luvulla, kun roomalaiset ovat lähteneet Britanniasta. Monet osat rakennuksista ovat tosiaankin vuosisatojen aikana rapistuneet ja romahtaneet, mutta paljon on jäljellä ja kaivettu esiin.
Bathin kylpylä on parhaiten säilynyt roomalainen kylpylä, näin kerrotaan. Se ei oikein kirkastunut, missä vaiheessa roomalaisen kylpylän vanhat altaat tai suurta allasta reunustavat pylväät on kaivettu esiin, mutta komeita ne joka tapauksessa ovat. Suurin allas on hyvässä kunnossa, sitä on jopa käytetty vielä muutamia vuosikymmeniä sitten. Altaan ympärillä olevat pylväät ovat niin hyvässä kunnossa, että voisi kuvitella niiden olevan melkein alkuperäisessä kuosissaan. Siitähän meillä ei ole täyttä varmuutta, mutta on arvioitu, että roomalaiset rakastivat värejä ja siksi monissa rakenteissa on saattanut olla myös värejä.
Kylpylän ympärillä olevia rakennuksia on rakennettu 1700- ja 1800-luvuilla. Nykyisin niiden alla olevat vanhat rakenteet on restauroitu museoksi. Alueelta on löydetty valtavat määrät erilaisia esineitä, sillä esimerkiksi roomalaisen aikaan ihmiset kävivät kylpylässä uhraamassa rahaa ja arvoesineitä pyytäessään toimilleen onnea. Vanhoista hautakivistä saamme lukea aluella toimineiden ihmisten elämästä. Yksi komeimmista löydetyistä esineistä on Sulis Minerva -jumalattaren pronssinen pää, joka löydettiin 1700-luvulla. Temppelin päädyssä sijainnut jumalan (Neptunus?) pää on myös hyvin säilynyt ja esillä museossa.
Aika museossa kului nopeasti, nähtävää oli valtavasti ja aikaa olisi voinut käyttää vaikka kuinka paljon. Jossakin vaiheessa iski kuitenkin ähky, ja loppuosa oli pakko kiertää läpi aika nopeasti. Jotain jäi varmasti katsottavaksi seuraavallakin kerralla. Tunnelma museossa oli vahvasti samanlainen kuin Roomassa tai Pompeijissa, niin vanhasta ja elävästi 2000 vuotta vanha historia oli läsnä.
Tällä hetkellä odotamme myöhässä olevaa Norvegiania ja lentoa kotiin. Hyvin on ollut aika päivittää matkablogia ja suunnitella seuraavia reissuja.