Kotiin palattuamme huomasimme jossain tiedon, että 1940-luvulla Argentiina on ollut maailman 8. rikkain valtio. Buenos Airesissa käytyämme ihmettelimme asiaa kovasti. Ihmetystä ei aiheuttanut niinkään tiedon todenperäisyys kuin se, miten paljon Argentiina oli noista ajoista taantunut.
On hyvinkin mahdollista, ettäArgentiinassa on ollut esim. kaivostoimintaa ja puunjalostusteollisuutta, mikä on tuottanut maahan vaurautta. Siellä ei ole kärsitty II maailmansodastakaan samaan malliin kuin Euroopassa. Tuosta ajasta lähtien muu maailma, nykyiset teollisuusmaat, ovat menneet huimasti eteenpäin, mutta Argentiina tuntui jääneen hitaaseen kehitykseen. Olihan siellä hetken aikaa vallalla sotilashallintokin.
Argentiinalaisten tuloerot ovat ilmeisesti hyvin suuret. Saman tason köyhyyttä, mitä meillä edustavat romanialaiset kerjäläiset, tuntui olevan paljon enemmän kuin meillä. Sosiaaliturvaa heillä ei tainnut juurikaan olla. Rikkaat asuivat omilla alueillaan. Niiden asuntojen hinnat tuntuivat keskituloisen suomalaisen korviin hurjilta. Nämä suuret sosiaaliset erotko ovat niitä, millä kansantalous on pudotettu vanhasta kukoistuksessaan alaspäin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti