Altasta kotiinpäin!
Aamumme Altassa valkeni miten valkeni, tiiviissä tihkusateessa. Kun tiesimme liikkuvamme ulkoilmassa, olimme varustautuneet lämpimillä vaatteilla ja sadeviitoilla. Kävimme muodon vuoksi kaupungin keskustassa, missä tärkein nähtävyys oli revontulien inspiroima kirkko, komea rakennus. Altan merkittävin nähtävyys on kuitenkin kivikautisten kivikaiverrusten alue hieman kaupungin ulkopuolella.
Kaiverruksia on löydetty laakeilta merenrannan kallioilta 1960-70-luvuilla. Siitä alkaen arkeologit ovat etsineet ja puhdistaneet niitä. Kun ne ovat olleet kiven pinnalla vain kaiverrettuina, niitä ei ole ollut helppo huomata. Ilta-auringon valossa paikallinen mies on ne löytänyt ja siitä on alkanut löydön tutkimus.
Kun kaiverruksia ja maalauksia on alkanut löytyä, niitä on saatu esiin kaikkiaan viideltä alueelta, mutta vain Altan museon vieressä oleva alue, Hjemmeluft on avoinna yleisölle. Alueilta on löydetty myös kivikautisia asuinpaikkoja, mutta niitä emme nähneet. Museolta lähtee opastettu polku, missä kohteet on merkitty ja tarkennettu opasvihkoseen kuvina. Omin päin niitä tuskin olisi huomannutkaan. Kun sade kiillotti kalliot, kaiverruksia sai välillä etsiä hyvin tarkkaan ennen kuin ne huomasi. Muutamissa kohdissa kaiverruksien pohjat oli värjätty punaisiksi, jolloin ne oli tietenkin hyvin helppo nähdä. Paikalliset ihmiset ovat hieman kritisoineet tätä käytäntöä, niiden katsotaan jotenkin muuttaneen kuvien luonnetta. Ehkä niin, mutta turistille ne toivat selkeyttä kuvioihin.
Tutkijat ovat päätelleen kaiverrusten olevan useilta eri aikakausilta. Vanhimmat kuvat ovat 6000 - 7000 vuoden, nuorimmat 2000 - 3000 vuoden takaa. Kaikissa kuvataan tuon ajan ihmisten elämään kuuluneita hahmoja: monia erilaisia eläimiä, ihmisiä ja veneitä. Kuvissa on mm. peuroja (niitä poron sukuisia eläimiä, joita Suomessa elä nykyisin Kuhmon seuduilla), hirviä, karhuja, kaloja, valaita, lintuja. Ihmisiä kuvataan esimerkiksi metsästyksessä tai veneiden kyydissä. Kuviot on tehty tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Tuhansien vuosien takaisia kuvioita täytyy nykyihmisenkin ihmetellä, niin tarkkaa työtä ne ovat vaatineet.
Altan kalliokaiverrukset ovat saanet Unescon maailmanperintökohteen statuksen v. 1985. Ne edustavat merkittävää historiallista kulttuuria ja kertovat kivikautisten ihmisten elintavoista. Tunne siitä, että samoilla kallioilla ovat kävelleet norjalaisten esi-isät jo 7000 vuotta sitten, heti mannerjään väistyttyä, on sykähdyttävä. Paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen.
Altasta matkamme jatkui kohti Kilpisjärveä. Ohitimme entistä korkeampia, melko lumihuippuisia tuntureita, joilta sulamisvedet valuivat alas lukuisina isompina ja pienempinä putouksina. Tie oli merkitty pitkältä alueelta maisematieksi ja kyllä maisemat hienoja olivatkin, vaikka jälleen sade himmensi värejä. Ennen Skibotnia, Kålfjord-vuonon pohjasta lähti tie sisämaahan. Sitä sanottiin erittäin kauniiksi rotkokanjoniksi ja tien päässä olisi ollut Halti suoraan edessä. Tie olisi ollut se, mitä kautta pääsee autolla lähimmäksi Halti-tunturia. Kävimme lyhyen matkaa kurkistamassa kurua, mutta tällä kertaa meillä ei ollut aikaa ajaa sitä perille saakka. Skibotn -joki oli myös komea kuru ja maisemissa riitti ihailemista edelleen.
Suomen puolelle siirtymisen huomasi siitä, että tien keskiviiva muuttui keltaisesta valkoiseksi ja tien kunto parani. Päästessämme illalla Kilpisjärvelle lämpöä oli + 6 aatetta ja tuuli oli hyytävä. Norjan puolellakin oli ollut kylmää, mutta nyt olimme hieman korkeammalla merenpinnasta, joten lämpö laski edelleen - yöllä + 3 asteeseen!