Kohtaamisia ja kulttuuria
Kahden Kuusamossa vietetyn yön jälkeen pakkasimme taas tavaramme ja lähdimme Oulun suuntaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaiset golfaukset piti jälleen jättää väliin, vettä satoi enemmän ja vähemmän. Koskaan emme ole käyneet Posiolla, joten teimme matkallamme pienen mutkan, tarkoituksena tutustua Pentikin myymälään ja näyttelyyn. Aamuvirkkuus kuitenkin kostautui: Pentik ei ollut vielä avoinna. Posion kokoisessa kylässä ei ole tekemistä yli puoleksi tunniksi, joten päädyimme Ranualle ja hillatorille. Autojääkaappiin mahtui kaksi 3 litran kokoista hillaämpäriä.
Oulussa päivän ohjelma vaihtui yritysvierailuksi ja vanhan kollegan tapaamiseksi. Plan B taisi olla onnistuneempi kuin alkuperäinen, täytyy myöntää.
Kun Katinkullan kohdalla piti antaa negatiivisia kommentteja, yllätti Oulun Arinan keskustan hotelli uusine huoneineen positiivisesti. Huoneet olivat todella siistit, lämpötilaa pystyi säätämään ja sänky oli mukava nukkua. Lopuksi myös aamupala oli selkeästi parempi kuin edellisissä kohteissamme.
Lauantai oli varattu pelkästään henkilökohtaisille vierailuille - hyvin riitti ohjelmaa päiväksi. Illan päätteeksi ajoimme Nivalaan Huiskankorpeen. Paikka on majoitustiloiksi muutettu entinen Nivalan asema, näyttävä hirsitalo niinkuin vanhat asemarakennukset ovat olleet. Tilat on remontoitu kauniisti, huoneita on 4 tai 5 ja kaikkiin mahtuu pari ihmistä kuhunkin ja niissä on viilennys (tämä on itselleni erittäin tärkeä asia). Saunakin lämpenee tarvittaessa ja isäntä itse laittaa aamupalan keittiössä, missä se myös tarjoillaan. Majapaikka on rennoin, missä olen juuri koskaan yöpynyt. Huiskankorpi on tasoltaan viehättävän pensionaatin tyylinen, selkeästi parempi kuin maaseudun hotellit.
Sunnuntaina satoi, joten viimeisin sunnittelemistamme golfpeleistä jäi väliin. Otimme aivan uuden suunnan, oikein selkeän plan B:n ja lähdimme Mänttään. Olimme perillä puolen päivän aikaan ja siirryimme jonoon odottamaan sisäänpääsyä Banksyn näyttelyyn. Suurin osa kävijöistä oli varannut liput netin kautta ja sitä suositellaan. Varaus pitää kuitenkin tehdä vähintään 12 tuntia ennen suunniteltua vierailua, joten olimme siitä myöhässä. Arvauksemme oli kuitenkin, että ruuhkaa ei olisi. Olimme oikeassa. Sisään pääsimme alle vartin jonotuksella.
Banksy on hyvin ristiriitainen ja vahvan protestihenkinen katutaiteilija, jonka töitä voi pitää jopa aggressiivisina. Vallitseva järjestelmä saa hänen katutaiteessaan kyytiä. Banksy ei ole ilmaissut oikeaa henkilöllisyyttään kenellekään, mutta epäilen henkilöä vahvasti ranskalaiseksi, koska kuvissa esiintyy paljon ranskalaisia tekstejä. Banksyn taide oli vaikuttavaa ja ammattitaitoista, mutta ei säväyttänyt meistä kumpaakaan.
Mäntässa on Serlachiuksen museossa pysyvä näyttely, joka sisältää valtavan määrän tunnettuja, etenkin suomalaisia taiteilijoita, Gallen-Kallelaa, Edelfeltiä, Simbergiä, Halosta, Schjerfbeckiä, Sallista, ym. Tämä kokoelma kannattaa kyllä käydä katsomassa, vaikka joitakin teoksia on joskus ollutkin nähtävillä muissakin näyttelyissä. Esim. Scherfbeckin punatukkainen tyttö oli taannoin Ateneumissa - museo lainaa töitään välillä toisille museoille. En voi mitään sille, että nämä klassikot tekivät minuun - ja myös paappaan - selkeästi suuremman vaikutuksen kuin anarkistinen Banksy.
Koko Mäntän kaupungin ja sen taide-elämän rakentaja on ollut Gustaf Serlachius. Hänen elämäntyötään kuvaava näyttely, Paperipiru, oli nähtävillä kaupungin toisessa museossa, Gustafissa. Näyttely oli koottu mielenkiintoisena installaatiota, missä suuret ihmishahmot esittivät tapahtuman henkilöitä eri miljöissä ja näyttelijät kertoivat hahmojen suulla tarinaa Gustafista ja hänen työstään. Esitys oli varsin mielenkiintoinen ja siitä sai hyvin kiinni apteekkari Serlachiuksen uranvaihdon etenemisen. Gustaf ehti jo toimia taidemesenaattina, mutta varsinaisen suuren taidekokoelman on kerännyt hänen seuraajansa, veljenpoika ja vävy Gösta Serlachius. Näiden vanhojen teollisuuspatruunoiden keräilyharrastuksesta saimme nauttia tänään.
Söimme museon ravintolassa Göstassa erittäin hyvän lounaan, paistettua taimenta. Tässäkin kohdassa meillä kävi munkki, kun pääsimme sisään, vaikka emme olleet tehneet pöytävarausta. Perässämme tulleille myytiin ei-oota.
Kokonaisuudessaan Mänttä oli onnistunut kokemus. Joskus sattuma tuo eteen hyviä mahdollisuuksia. Olimme puhuneet, että Banksy pitäisi nähdä ja näin se yhtäkkiä tuli mahdolliseksi. Tuskin olisimme malttaneet aivan erikseen Mänttään lehteä. Paluumatkaan mahtui vielä mukava pysähdys Tampereella, joten sateesta huolimatta meillä oli hyvä päivä.